Smokehouse

Naše udírna

Tradice a řemeslo

Zpracování ryb je jedním z nejstarších a nejhezčích řemesel na světě a odjakživa bylo důležitým zdrojem obživy lidstva. Hlavně v severských zemích bývaly ryby hlavním zdrojem potravy a lidé dávno věděli, že jsou ryby cenným zdrojem bílkovin, tuků, vitamínů, minerálů a mastných kyselin. Proto se s rybami naučili celoročně hospodařit a pomocí studeného kouře uchovávali přebytek ryb i na zimu.

Uzení teplým kouřem je naopak oblíbený způsob uchovávání surovin ve střední Evropě a také hodně oblíbenou pochoutkou v Česku. Proto v naší nabídce okrajově najdete i produkty uzené teplým kouřem.

Výsledkem procesu uzení není jen velmi funkčně uchovaná potravina, ale také chuťově výborná delikatesa.

Naše udírna

Naše udírna byla navržena za účelem uzení menších dávek ryb, díky čemuž je možné věnovat pozornost a čas každému filetu, který procesem uzení prochází. Kouř je produkovaný externím generátorem a umožňuje přesně kontrolovat množství kouře i teplotu. Teplota kouře nepřekročí u studeného uzení 25 °C - odtud název způsobu uzení. Při uzení teplým kouřem nepřekročí teplota 65 °C.

Naložením filetu v soli nebo jiné marinádě začíná proces uzení. Po naložení se filety důkladně omyjí, osuší a uloží na rošty, které putují do udírny. V udírně procházejí filety tichou a dlouhou přeměnou. Kouř se rozptyluje, příchuť dřeva a marinády se vstřebává a struktura ryby se stává štíhlejší a křehčí. Díky oboum metodám uzení a péči, která je jednotlivým filetům věnována, vznikají ty nejjemnější a nejchutnější uzené produkty s perfektní strukturou a bohatou chutí.



Na času záleží

Dnešní doba je poměrně uspěchaná a většinou jsme zvyklí mít jídlo na stole do pár minut. My ale víme, že na výjimečné věci je potřeba čas, a přestože je především uzení studeným kouřem časově i technologicky náročné, nic se nedá srovnat s výsledkem, který z tohoto procesu vzejde. Naše výroba se neřídí doporučenými časovými intervaly nebo nastavenými počítačovými programy. Celý proces uzení je založen na intuici, osobním zhodnocení všech vstupních faktorů a úzkém kontaktu s procesem výroby. Každá várka ryb je jednoduše jiná a proto potřebuje každá svůj specifický čas.


Díky osobním zkušenostem, respektu vůči vstupním surovinám a individuálnímu přístupu ke každému uzení vzniká v našich rukách unikátní uzený produkt, který na českém trhu ještě nebyl představen. A na který jsme za firmu Trnečka Smoked Fish hrdí. 

Na čem udíme

Chuť finálního produktu hodně ovlivňuje výběr dřeva. K uzení využíváme především štěpky z bukového dřeva, které zvýrazňuje přirozenou chuť a jemnost čerstvých ryb. Buk dodává rybám specifickou vůni a jemné kouřové aroma.

Pokud některá z našich receptur potřebuje dřevo, které přidává rybám silnější kouřové aroma a trochu sladkosti, používáme štěpky z olšového a jabloňového dřeva.

Jaké ryby udíme

Primárně se věnujeme uzení ryb z čeledi lososovitých. Jedná se především o pstruha lososovitého (duhového), který je náš hlavní artikl, postupně jsme však uvedli do prodeje také sivena amerického a lososa obecného. Nově udíme i tradičního českého kapříka a do sortimentu zavádíme další uzené ryby.

Spolupracujeme s českými i zahraničními sádkami a zajímá nás způsob chovu a kvalita rybího masa. Snažíme se podporovat zodpovědný přístup k produkci.


Fakturační údaje

Trnečka Smoked Fish s.r.o.

Pekařská 422/42

602 00 Brno

IČO: 10729381

DIČ: CZ10729381

Kontaktní údaje

Stanislav Trnečka

+ 420 774 561 638

standa@trneckasf.cz


Klára Trnečková

+ 420 737 463 543

klara@trneckasf.cz

Sledujte naši práci